EHBWedstrijden

Eerste hulp bij wedstrijden

Praktische info over de wedstrijden vind je terug op:  https://www.atletiek.be/evenementen.

Wedstrijdkalender in PDF formaat is beschikbaar via de algemene atletiek website, handig voor op voorhand je wedstrijden uit te kiezen https://www.atletiek.be/competitie/atleten (let op: er kunnen nog wijzigingen gebeuren aan deze kalender).

Inschrijvingen gebeuren via atletiek.nu. Je vindt hier ook de kalender van de VAL en de uitslagen terug.

Check zeker enkele dagen voor de wedstrijd nog even of er niets gewijzigd is.
Bij sommige wedstrijden (aflossingen en Beker Van Vlaanderen) wordt er vooraf ingeschreven of ploegen gemaakt door AVT. Dit verloopt via mail.

AVT zorgt voor de begeleiding van een aantal wedstrijden. Deze worden via de website kenbaar gemaakt.

Benjamins werken met een specifiek concept waar steeds een pakket disciplines samengenomen worden in een minder competitieve wedstrijdvorm. Doel is voornamelijk de benjamins maximaal te laten bewegen en kennis te laten maken met wedstrijdvormen. Er zal steeds in groepjes van maximum 25 worden gewerkt. Het volledige concept vind je terug op atletiek.be.

Eerste Hulp Bij Veldlopen

Loopt je zoon/dochter haar eerste veldloop, dan vind je hier de info die nodig is om goed voorbereid aan de start te komen

Wat doet je atleet aan ?Wat breng je atleet mee ?
SportschoenenSpikes (met pinnen van 9-12mm)
Loopbroek (meestal lang)Droge reservekledij (zeker genoeg sokken)
OnderkledijReserveschoenen (om de auto proper te houden)
BorstnummerPicknick: we lopen meestal rond de middag, dus een picknick is aangewezen, al kan je ter plaatse ook gebruik maken van het aanbod (soep, hamburger, broodjes,..)
Veiligheidsspelden
Wedstrijdsinglet boven onderkledij
Pull/jasje

Wat brengen de ouders mee ?

Stevig schoeisel/reserveschoeisel, picknick, warme kledij, sommigen brengen plooistoeltjes mee om niet de hele tijd te moeten rechtstaan (en om de kinderen gemakkelijk hun spikes te laten aantrekken)


Wanneer komen, hoe verloopt het ?

Je schrijft je op voorhand in via atletiek.nu

Zorg dat je ongeveer 1u voor de start aanwezig bent. Je zoekt de AVT-tent of verzamelplaats.

De trainers zorgen voor de gezamenlijke opwarming en parcoursverkenning.

Na de opwarming komen de kinderen per categorie naar de tent om hun sportschoenen voor spikes te wisselen, hun borstnummer (vooraan, op de borst) op te spelden en gaan ze naar de start.

Daar wordt het laatste jasje en pull uitgedaan net voor de start (indien je alleen bent aarzel niet om mekaar te helpen door kledij van andere kinderen van AVT aan te nemen en naar de tent te brengen, bij de aankomst zullen andere ouders hetzelfde doen met jouw kind.

Een cross duurt eigenlijk maar een 10-tal minuutjes. Moedig je kinderen aan, maar overdrijf zeker niet. Bij de jeugd moeten kinderen zelf ervaren hoe snel ze moeten starten en hun wedstrijd indelen, ook al gebeurt het dat ze de man met de hamer al eens tegenkomen. 

Na de wedstrijd zal de top 3 direct op het podium geroepen worden. Daarnaast ontvangen de kinderen meestal nog wat (een stukje speelgoed, strip of goodiebag). Soms wordt die direct na de wedstrijd bij de aankomst gegeven, maar dikwijls is dit ook in de kantine, waarbij het even kan duren vooraleer iedereen aan bod gekomen is. 


Kosten ?

Deelnamekost vind je terug op atletiek.nu. Toeschouwers betalen meestal wel inkomgeld ter plaatse (meestal beperkt tot 5 euro pp). Onze eigen meetings zijn gratis voor atleten en voor toeschouwers met een supporterskaart.

Sportiviteit

Meelopen met de kinderen op het parcours is tegen de atletiekregels en zal zeker reactie van de juryleden opleveren. In extreme gevallen mogen ze zelfs je kind diskwalificeren wegens wedstrijdvervalsing. 

Ook duwen en trekken aan de start kan al eens gebeuren, maar extreme gevallen worden bestraft door de jury.

Je zal merken dat een positieve manier van supporteren gebruikelijk is, ook de laatste lopers aanmoedigen is de manier waarop atletieksupporters hun sportiviteit en respect tonen voor de atleetjes, ongeacht van welke club ze zijn.

Andere belangrijke weetjes:

  • Indien je nog geen wedstrijdsinglet/nummer hebt: het secretariaat brengt alles zo snel mogelijk in orde en doet zijn uiterste best om alles voor de eerste wedstrijd klaar te hebben.
  • Indien je je wedstrijd nummer vergeten bent, kan je een blanco vragen waar met viltstift je nummer opgeschreven wordt
  • Indien je nog geen lid bent (Dit kan eigenlijk niet, maar er kan altijd iets voorgevallen zijn waardoor je nummer nog niet toegekend is), schrijf je in via club onbekend op atletiek.nu
  • Spikes: zijn belangrijker naarmate het moddergehalte stijgt. Weet dat er soms 2-dehands spikes te koop zijn in onze cafetaria.
  • Carpoolen of afspraken met andere ouders kan de wedstrijdplanning vergemakkelijken: je kan andere leden bereiken via Twizzit, soms zijn er ook trainers die een lift nodig hebben om op wedstrijd te geraken. Ook zij gebruiken dit kanaal om iets af te spreken.

Eerste Hulp bij Indoor/Pistewedstrijden

Loopt je zoon/dochter haar eerste indoorwedstrijd of pistewedstrijd, dan vind je hier de info die nodig is om goed voorbereid aan de start te komen

Wat doet je atleetje aan ?Wat breng je atleetje mee ?
SportschoenenSpikes (met pinnen van 6mm)
Loopbroek Droge reservekledij
BorstnummerPicknick: we lopen meestal rond de middag, dus een picknick is aangewezen, al kan je ter plaatse ook gebruik maken van het aanbod (soep, hamburger/broodjes/..)
Veiigheidsspelden
Wedstrijdsinglet (verplicht – zie kledijshop)
Pull/jasje (koude/regen)

Wat brengen de ouders mee ?

picknick, regenkledij, paraplu, sommigen brengen plooistoeltjes mee om niet de hele tijd te moeten rechtstaan.

Wanneer komen, hoe verloopt het ?

Je schrijft je op voorhand in via atletiek.nu

Zorg dat je ongeveer 1u voor de start aanwezig bent. Zorg eerst dat je aangemeld bent.  Je zoekt vervolgens de verzamelplaats op de tribune.

De trainers zorgen voor de gezamenlijke opwarming. Indien er (nog) geen trainers aanwezig zijn, kan je kind rustig samen met de andere atleten opwarmen.
De opwarming bestaat uit enkele rondjes rustig joggen, stretch en loopoefeningen (skipping, kruispas, hak-bil,….) en vervolgens opwarming aan de proef (uitmeten passen of inwerpen,….)

De trainers kunnen niet bij elke categorie/wedstrijd staan, daarom kiezen ze deze waarbij ze de atleten het best kunnen bijstaan. Aanwezigheid van ouders/begeleiders etc. is dus wel degelijk vereist om ze tijdig op de juiste plaats te krijgen. In functie van de proef zullen de atleten sportschoenen of spikes dragen. Het borstnummer wordt vooraan gedragen.

Daar wordt het laatste jasje en pull uitgedaan net voor de start (bij regenweer)

De meeste kinderen nemen deel aan 3 of 4 proeven (kijk naar de tijdschema’s) zodat een wedstrijd gemakkelijk een halve dag in beslag neemt. Het gebeurt dan ook dat ouders van kinderen van dezelfde categorie afspraken maken zodat ze niet elke wedstrijd moeten meegaan. Er is een “AVT Heusen-Zolder”-pagina op facebook waar je gerust oproepen kan lanceren, soms zijn er ook trainers die een lift nodig hebben om op wedstrijd te geraken. Ook zij gebruiken dit kanaal om iets af te spreken. 

Na de wedstrijd zal de top 3 op het podium geroepen worden. Voor de andere deelnemers is er meestal niets voorzien. 


Kosten ?

Deelname is soms betalend, al heeft AVT voor sommige wedstrijden afspraken met collega-clubs dat we gratis kunnen deelnemen.
De toeschouwers betalen soms ook inkomgeld (bv. KVV, kampioenschappen – meestal beperkt tot 5 euro pp)

Sportiviteit

Meelopen met de kinderen rond de piste is tegen de atletiekregels en zal zeker reactie van de jury-leden opleveren. In extreme gevallen mogen ze zelfs je kind diskwalificeren wegens wedstrijdvervalsing. 

Op een pistewedstrijd is het middenterrein voorbehouden voor trainers, atleten en jury-leden. Dit zorgt mee voor een veilig en vlot verloop van de wedstrijden.

Je zal merken dat een positieve manier van supporteren gebruikelijk is, ook de laatste lopers aanmoedigen is de manier waarop atletieksupporters hun sportiviteit en respect tonen voor de atleten ongeacht van welke club ze zijn.

Andere belangrijke weetjes:

  • Indien je nog geen wedstrijdsinglet hebt: je kan deze aan te kopen via de kledijshop. Nieuwe leden krijgen hun eerste singlet gratis via de club.
  • Indien je nog geen borstnummer hebt: het secretariaat brengt alles zo snel mogelijk in orde en doet zijn uiterste best om alles voor de eerste wedstrijd klaar te hebben.
  • Indien je je wedstrijd nummer vergeten bent, kan je een blanco vragen waar met viltstift je nummer opgeschreven wordt
  • Indien je nog geen lid bent (dit kan eigenlijk niet, maar er kan altijd iets voorgevallen zijn waardoor je nummer nog niet toegekend is – of je broer/zus wil eens meedoen), kan je een 9000-nummer aanvragen op het secretariaat van de organisator.
  • Ook in de zomer worden spikes gebruikt.

Puntensysteem

Hiervoor verwijzen we je graag door naar de algemene AVT website. Lees meer

Verzekering

Hiervoor verwijzen we je graag door naar de algemene AVT website. Lees meer

Op de atletiek (printerlokaal) hebben we ook enkele verzekeringsformulieren liggen.

Deze pagina bevat grotendeels informatie van de DCLA website waarvoor dank.